www.pediatriepropraxi.cz / Pediatr. praxi. 2023;24(1):18-23 / PEDIATRIE PRO PRAXI 23 PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY Využití aktuálních výživových doporučení v podpoře zdraví dětí včetně orálního zdraví hrozí vyšší míra kontaminace, je proto žádoucí orientovat se na produkty s certifikací výrobního procesu a nekontaminovanosti vstupních surovin. Sůl Zdravá 13 v části týkající se příjmu soli v příkladu potravin uvádí „omezujte příjem chipsů, solených tyčinek“. Příjem soli v populaci je dlouhodobě vysoký, jde tedy o jednoznačně důležité doporučení. Redukce slaných potravin zejména těch s významným obsahem škrobu je tak přínosná i pro orální zdraví. Fluoridy Zdravá 13 samostatně nezmiňuje stomatologicky významné fluoridy, jejichž nesporný význam v prevenci zubního kazu není předmětem tohoto sdělení, uveďme k nim proto alespoň několik dat vhodných pro pediatrickou praxi. V současné době se preferuje lokální aplikace fluoridových preparátů před systémovým podáváním ve formě tablet nebo pitné vody s fluoridy. Optimální dávka fluoridů u dětí ve věku 2–6 měsíců je 0,01–0,127 mg/1 kg a den. Pro srovnání, u dospělých je to 0,05–0,07 mg fluoridu/1 kg hmotnosti a den. Náhradní sladidla Náhradní sladidla tvoří různorodou skupinu rovněž ve Zdravé 13 nezmíněných látek se sladivým efektem, které bývají pediatry doporučovány ke slazení dětských pokrmů. Z pohledu původu jde o tři skupiny: přírodní (např. thaumatin, steviosid), syntetická identická s přírodními (polyalkoholy) a umělá (např. sacharin, cyklamát). Problematika náhradních sladidel je poměrně složitá a není předmětem tohoto sdělení. Pro praxi je důležité, že polyalkoholy (např. sorbitol, mannitol, xylitol, isomaltitol, maltitol) jsou vhodná sladidla z pohledu prevence zubního kazu. Pouze při nadměrné spotřebě mohou některé způsobovat flatulenci a laxativní efekt. Naopak syntetická sladidla nelze z pohledu dlouhodobého užívání považovat za vhodná. Sacharin (E954), cyklamáty, aspartam (E951) jsou možné karcinogeny. U Acesulfamu K (E950) nebyl doposud prokázán mutagenní ani jiný toxický efekt. Dle nejnovější studie je však u tohoto sladidla zjištěno signifikantní zvýšení celkového rizika rakoviny (22). V souvislosti s přírodními sladidly a polyalkoholy je třeba se zmínit o potravinách, které je obsahují a jsou označovány logem „tooth friendly“. Tyto potraviny nezpůsobují zubní kaz ani eroze tvrdých zubních tkání, protože po jejichž požití 30 minut neklesne pH plaku pod hodnotu 5,7 a nevzniká nebezpečí demineralizace skloviny (23). Závěr Nejnovější verze VD Společnosti pro výživu v podobě Zdravé 13 přináší pro pacienty srozumitelné a dobře využitelné informace o optimálním složení stravy, stravovacích zvyklostech a životním stylu specifikované pro děti, dospělé a seniory, které jsou v naprosté většině v souladu s primární prevencí u dětí ve stomatologii a jsou v praxi dobře využitelné k edukaci pacientů. Příkladná je snaha snižování příjmu sladkých a doslazovaných potravin, preference zeleniny nad ovocem, podpora pre- a pro-biotických potravin, mléčných výrobků a podpora konzumace ryb. VD jsou tak v souladu s cíli preventivní stomatologie, i když s doporučením konzumace ovocných šťáv včetně ředěných u dětí do dvou let, které je v rozporu s doporučením IAPD, nelze ze stomatologického pohledu souhlasit. A to je i námět pro příští revizi českých výživových doporučení pro specifickou skupinu – děti. Podpořeno projektem institucionálního výzkumu MZČR.FNPl, 00669806. LITERATURA 1. Blaak EE, Riccardi G, Cho L. Carbohydrates: Separating fact from fiction. Atherosclerosis [Internet]. 2021 Jul 1 [cited 2022 Dec 2];328:114-23. Available from: http://www.atherosclerosis- -journal.com/article/S0021915021001465/fulltext. 2. IAPD. Declaration Early Childhood Caries: IAPD Bangkok Declaration. 2019 [cited 2022 Apr 26]. Available from: https:// doi.org/10.1111/ipd.12484. 3. Morozova J. Erozivní defekty tvrdých zubních tkání – Část 1. Prakt zubní Lék. 2011;59(1):4-13. 4. Saïz P, Taveira N, Alves R. Probiotics in oral health and disease: A systematic review. Appl Sci [Internet]. 2021 Sep 1 [cited 2022 Jan 10];11(17):8070. Available from: https://www.mdpi. com/2076-3417/11/17/8070/htm. 5. Meurman JH, Stamatova I. Probiotics: contributions to oral health. Oral Dis [Internet]. 2007 Sep 1 [cited 2022 Jan 10];13(5):443-51. Available from: https://onlinelibrary.wiley. com/doi/full/10.1111/j.1601-0825.2007.01386.x. 6. Liu Y, Chen M, Yao X, et al. Enhancement in dentin collagen’s biological stability after proanthocyanidins treatment in clinically relevant time periods. Dent Mater. 2013;29(4):485-492. 7. Horák P. Nedostatek vitaminu D a jeho zdravotní dopady. Aktual 724 Vnitř Lék. [Internet]. 2019 [cited 2022 Jan 10];65(11):724727. Available from: http://dx.doi.org/10.1146/an-. 8. Gao Z, Liu K, Meng H. Preliminary investigation of the vitamin D pathway in periodontal connective tissue cells. J Periodontol. [Internet]. 2018 Mar 1 [cited 2022 Jan 10];89(3):294– 302. Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/ full/10.1002/JPER.17-0530. 9. Sommakia S, Baker OJ. Regulation of Inflammation by Lipid Mediators in Oral Diseases. Oral Dis. [Internet]. 2017 Jul 1 [cited 2022 Dec 5];23(5):576. Available from: /pmc/articles/ PMC5243936/. 10. Hansen TH, Kern T, Bak EG, et al. Impact of a vegan diet on the human salivary microbiota. Sci Reports. 2018 81 [Internet]. 2018 Apr 11 [cited 2022 Jan 12];8(1):1-11. Available from: https://www.nature.com/articles/s41598-018-24207-3. 11. Del Rio D, Rodriguez-Mateos A, Spencer JPE, et al. Dietary (poly)phenolics in human health: Structures, bioavailability, and evidence of protective effects against chronic diseases. Antioxidants Redox Signal [Internet]. 2013 May 10 [cited 2022 Jan 11];18(14):1818-1892. Available from: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ars.2012.4581. 12. Flemming J, Meyer-Probst CT, Speer K, et al. Preventive Applications of Polyphenols in Dentistry—A Review. Int J Mol Sci. 2021; 22: 4892 [Internet]. 2021 May 5 [cited 2022 Jan 11];22(9):4892. Available from: https://www.mdpi.com/14220067/22/9/4892. 13. WHO. WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children. [Internet]. 2022 [cited 2022 Apr 26]. Available from: https://www.who.int/news/item/ 04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children. 14. Halvorsrud K, Lewney J, Craig D, et al. Effects of Starch on Oral Health: Systematic Review to Inform WHO Guideline. J Dent Res. [Internet]. 2019 Jan 1 [cited 2022 May 27];98(1):4653. Available from: https://journals.sagepub.com/doi/ full/10.1177/0022034518788283. 15. Kim Y-R, Spica R. Analysis of the Effect of Daily Water Intake on Oral Health: Result from Seven Waves of a Population-Based Panel Study. Water. 2021;13:2716 [Internet]. 2021 Oct 1 [cited 2022 Jan 11];13(19):2716. Available from: https:// www.mdpi.com/2073-4441/13/19/2716/htm. 16. Levine RS. Milk, flavoured milk products and caries. Br Dent J. [Internet]. 2001 Jul 14 [cited 2022 Dec 2];191(1):20-20. Available from: https://www.nature.com/articles/4801080. 17. Latham CM, Brightwell CR, Keeble AR, et al. Vitamin D Promotes Skeletal Muscle Regeneration and Mitochondrial Health. Front Physiol. 2021 Apr 14;12. 18. Durrant LR, Bucca G, Hesketh A, et al. Vitamins D2 and D3 Have Overlapping But Different Effects on the Human Immune System Revealed Through Analysis of the Blood Transcriptome. Front Immunol. [Internet]. 2022 Feb 24 [cited 2022 Mar 31];13:790444. Available from: /pmc/articles/ PMC8908317/. 19. Hanzlíková L, Sochorová L, Puklová V, et al. Jsou české děti dostatečně zásobeny vitaminem D? Vox Pediatr. 2018;18(1):34-35. 20. Sun M, Zhou Z, Dong J, et al. Antibacterial and antibiofilm activities of docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) against periodontopathic bacteria. Microb Pathog. 2016;99:196-203. 21. Mourek J. Mastné kyseliny omega-3: zdraví a vývoj. Praha: Triton; 2007. 22. Debra Ch, Chazelas E, Srour B, et al. Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. PLOS Medicine [online]. 2022;19(3): e1003950 [accessed. 2022-12-15]. Available from: doi:10.1371/ JOURNAL.PMED.1003950. 23. Toothfriendly International [Internet]. Available from: https://www.toothfriendly.org.
RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=