www.pediatriepropraxi.cz 74 PEDIATRIE PRO PRAXI FIREMNÍ INFORMACE Synbiotika v léčbě alergie na bílkoviny kravského mléka v oblasti GIT byl pozorován jasný efekt – ke zlepšení došlo u 64,3 % pacientů, vymizení příznaků u 9,2 % pacientů, stejný stav zůstal u 26,5 % sledovaných kojenců. V rámci závěrečného hodnocení ošetřujícího lékaře můžeme shrnout, že v případě kožních příznaků byla redukce až v 85 % případů dětí s ABKM. Snížení, resp. úplné vymizení respiračních symptomů bylo v 61 % případů. Ústup symptomů trávicího aparátu bylo u 73% dětí a lepší spánek zaznamenán v 61 % dětí s ABKM. Celkový stav zaznamenal zlepšení u 92,9 % pacientů, u dalších 7,1 % došlo k úplnému vymizení obtíží. Zhoršení stavu nenastalo u žádného pacienta z hlediska kožních, trávicích ani celkových symptomů a pouze u 1 % pacientů z hlediska příznaků respiračních. Celkově byl efekt léčby jednoznačný a ve všech sledovaných parametrech statisticky významný (9). Závěr Dysbióza, tedy nesprávné složení střevní mikrobioty, je jedním z klíčových faktorů pro vznik alergických onemocnění, v kojeneckém věku zejména ABKM. Obohacení formulí s extenzivní hydrolýzou, případně formulí aminokyselinových o synbiotickou směs (prebiotikum GOS/FOS a probiotikum Bifidobacterium breve M-16V) vedlo k příznivému klinickému efektu jak ve smyslu ústupu obtíží, tak ke změně mikrobiálního osídlení a jeho přiblížení se ke složení střevního mikrobiomu zdravých dětí. To by mohlo potenciálně ovlivnit i riziko rozvoje dalších atopických onemocnění u dětí s ABKM v rámci atopického pochodu. MUDr. Simona Bělohlávková, Ph.D. Immuno-flow, s. r. o., Praha 9 Simona.belohlavkova@seznam.cz Příprava článku byla podpořena společností Danone, a. s. LITERATURA 1. Warren CM, Jialing J, Gupta RS. Epidemiology and burden of food allergy. Curr Allergy Asthma Rep. 2020;20:6. 2. Fuchs M, et al. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, a.s.; 2016. 3. Bělohlávková S. Potravinová alergie – současné možnosti diagnostiky a léčby. Postgraduální gastroenterologie a hepatologie. 2017;3:110-117. 4. Sicherer SH, Sampson H. Food Allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. J Allergy Clin Immunol. 2018;141:41-58. 5. Halken S, Muraro A, de Silva D, et al. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatr Allergy Immunol. 2021;32:843-868. 6. Sorensen K, Cawood AL, Gibson GR, et al. Amino acid formula containing synbiotics in infants with cow’s milk protein allergy: A systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2021;13:935. 7. Sorensen K, Cawood AL, Cooke LH, et al. The use of an amino acid formula containing synbiotics ini infants with cow’s milk protein allergy – Effect on clinical outcomes. Nutrients. 2021;13:2205. 8. Hubbard GP, Atwal K, Graham L, et al. Synbiotic containing extensively hydrolyzed formula improves gastrointestinal and atopic symptom severity, growth, caregiver quality of life, and hospital-related healthcare use in infants with cow's milk allergy. Immun Inflam Dis. 2022; 10:e636. 9. Data on File Nutricia/Danone; 2021.
RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=