Pediatr. praxi. 2007;8(5):268-274

Potravinová alergie v dětském věku

MUDr. Eva Vernerová
Ústav imunologie, 2. lékařská fakulta UK a FN Motol, Praha

Nežádoucí reakce na potraviny, zprostředkované protilátkou IgE, jsou poměrně známé, při diagnostice opomíjené zřídka a léčitelné relativně snadno. Oddálené reakce, zprostředkované non IgE-mechanizmy, zůstávají často jako příčina chorobného procesu přehlédnuty. Mohou přitom v různé míře postihnout téměř každý orgán. Jejich skutečná incidence není známa a abychom získali nové poznatky o jejich existenci i léčbě, musíme na ně pomýšlet, upozorňovat a své zkušenosti shromažďovat. Je pravděpodobné, že jejich význam v klinické medicíně dosahuje, a snad i přesahuje důležitost projevů známějších typů alergie, např. alergii inhalační.

Klíčová slova: potravinová alergie, dvojitě slepý placebem kontrolovaný test, orální tolerance, zkřížená alergie

Food hypersenzitivity in childhood

Immediate reactions to food, IgE-mediated, are relatively easy to diagnose, study and treat. Delayed reactions are much more difficult to suspect, diagnose and document.

Their clinical manifestations run the gamut of virtually every organ system. True incidence of adverse reactions to food is not known and for the development of our knowledge and possibilities of treatment is necessary to accumulate our experiences and think of such reactions in various disorders. It is probable, that the adverse reactions to food will surpass in clinical importance other types of allergy, like reactions to inhalants.

Keywords: food hypersenzitivity, double-blind placebo-controlled food challenge (DBPCFC), immunological tolerance, cross-reactivity

Zveřejněno: 1. prosinec 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vernerová E. Potravinová alergie v dětském věku. Pediatr. praxi. 2007;8(5):268-274.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Altman DR, Chiaramonte LT. Public perception of food allergy. J Allergy Clin Immunol 1996, 97: 1247-1251. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bernhisel-Broadbent J. Allergenic cross-reactivity of foods and characterization of food allergens and extracts. Ann Allergy Asthma Immunol. Oct 1995, 75(4): 295-303.
  3. Bishop JM, Hill DJ, Hosking CS. Natural history of cow milk allergy: clinical outcome. J Pediatr 1990: 116(6): 102-106. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Bock SA, Sampson HA, Atkins FM. Double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) as an office procedure: a manual. J Allergy Clin Immunol 1988, 82: 986-997. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Condemi JJ. Unusual presentations In: Frieri M, Kettelhut B. Food hypersenzitivity and adverse reactions. Marcel Dekker, Inc. 1999: 331-3452. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Čapková Š, Špičák V, Vosmík F. Atopický ekzém, Galén 2005, 93-98.
  7. Chehade M. IgE a Non-IgE-mediated food allergy: treatment in 2007. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2007, 7(3): 264-268. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Frühauf P. Gastrointestinální manifestace alergie v dětském věku. In: Alergie kojeneckého věku. Solen Print, s.r.o., pro Nestle Česko, s.r.o. 2006, 30-35.
  9. Fuchs M. Potravinová alergie in: Špičák V, Panzner P. a kol. Alergologie. Galén 2004: 270-287.
  10. Fuchs M. Potravinové alergie. Medicína po promoci 2007, 1: 62-70.
  11. Fuchs M. Potravinová alergie. Postgraduální medicína 2004, 5: 546-549.
  12. Kalogeromitros D, Armenaka M, Galatas. Anafylaxis induced by lentils. Ann Allergy Asthma ImmunoI 1996, 77(6): 480-482. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Kniker TW. Delayed and non-IgE-mediated reactions in: Frieri M, Kettelhut B. Food hypersenzitivity and adverse reactions. Marcel Dekker, Inc. 1999: 165-193. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Sampson HA, Ho DG. Relationship between food specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescens. J Allergy clin Immunol. 1997, 100(4): 444-451. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Ventura A, Ciana G, Vinci A. Hypertrophic stenosis of the pylorus: correlations with allergy to milk proteins and atopy. Pediatr Med Chir 1987: 9(6): 679-683. Přejít na PubMed...
  16. Wahlgren CF. Provokers of itch in atopic dermatitis. Acta Derm Venerol 1991.
  17. Zeiger RS, Heller S, Mellon MH. Effect of combined maternal and infant food-allergen avoidance on development of atopy in early infance. J Allergy Clin Immunol 1989, 84: 72-89. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.