Pediatr. praxi. 2020;21(6):409-413 | DOI: 10.36290/ped.2020.085
Popularita rostlinného stravování, vegetariánství, ale především veganství, v dnešní době značně roste. Nově se tento výživový směr rozšiřuje i mezi mladé rodiny, které také následně vedou své děti k vynechávání živočišných zdrojů ze svého jídelníčku. Při chybném složení stravy a špatné informovanosti mohou vznikat nutriční deficity a narušení fyziologického vývoje dítěte. Hlavním, ale zároveň nejlépe řešitelným problémem, je absolutní absence vitaminu B12 v čistě rostlinné stravě, dále je nutné se zaměřit na vitamin D, příjem kalorií, bílkovin, vápníku, železa, mastných kyseliny, ale i jódu. Nejnovější souhrnné články ukazují, že všem výše zmíněným deficitům lze předcházet vhodným složením rostlinné stravy a zavedením správných výživových doplňků.
Popularity of plant-based diets, vegetarianism and veganism, is growing nowdays. This dietetic style is also spreading among young families, who also lead their children to leave out animal products from their diet even during the time of pregnancy and breastfeeding. With the wrong composition of the diet and lack of information, the exclusion of all animal products could cause nutritional deficiencies and affect the physiological development of the child. The major potential problem may arise from the absolute absence of vitamin B12 in a strict plant-based diet, the problem the most common yet simple to handle. It is also necessary to focus on vitamin D, calories, protein, calcium, iron, fatty acids and iodine intake. The newest reviews shows that all the deficits can be prevented by a well balanced composition of the plant-based diet and the inclusion of the nutritional supplements.
Zveřejněno: 6. leden 2021 Zobrazit citaci