Pediatr. praxi. 2015;16(1):17-19

Vliv oligosacharidů mateřského mléka na střevní mikrobiotu kojenců

Ing.Šárka Musilová, Ph.D., prof.Ing.Vojtěch Rada, CSc.
Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Česká zemědělská univerzita v Praze

O ochranném účinku mateřského mléka se vědělo již na počátku dvacátého století při porovnání úmrtnosti dětí kojených, která byla

sedmkrát nižší než u dětí krmených kojeneckou výživou. V současné době, i přes obrovský pokrok dosažený v dětském lékařství, je stále

vyšší riziko výskytu nekrotizující enterokolitidy u dětí krmených umělou výživou než u dětí kojených. Aktuální studie ukazují i rostoucí

rozvoj atopie, diabetes mellitus a dětské obezity u dětí na kojenecké výživě. Z tohoto důvodu je neustále mateřské mléko a jeho jednotlivé

složky předmětem zkoumání mnoha vědců. Některé mechanizmy jeho ochranných účinků nejsou dosud zcela objasněny. Mezi

velkou neznámou patří struktura a význam oligosacharidů mateřského mléka. Proč se v mateřském mléce vyskytuje přes 200 různých

struktur oligosacharidů a jaké jsou jejich funkce?

Klíčová slova: oligosacharidy mateřského mléka, střevní mikrobiota, prebiotika, antimikrobiální účinky

Influence of human milk oligosaccharides on the gut microbiota of the newborn

The protective effect of breast milk was known from the beginning of the twentieth century, when mortality in breastfed infants was

seven times lower than infants fed infant formula. Currently, despite the enormous progress in pediatric medicine is risk of necrotizing

enterocolitis in formula-fed infants still higher than in breastfed infants. Recent studies indicate the development of atopy, diabetes

mellitus, and childhood obesity of formula fed infants. Therefore, breast milk and its components are still being studied many scientists.

Some mechanisms of its protective effects are not yet fully understood. Among the big unknown is structure and significance of human

milk oligosaccharides. Why breast milk contains over 200 different structures of oligosaccharides and what are their functions?

Keywords: human milk oligosaccharides, gut microbiota, prebiotics, antimicrobial effects

Zveřejněno: 1. únor 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Musilová Š, Rada V. Vliv oligosacharidů mateřského mléka na střevní mikrobiotu kojenců. Pediatr. praxi. 2015;16(1):17-19.
Stáhnout citaci

Reference

  1. McVea KLSP, Turner PD, Peppler DK. The role of breastfeeding in sudden infant death syndrome. Journal of Human Lactation 2000; 16: 13-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Kramer MS, Aboud F, Mironova E, et al. Breastfeeding and child cognitive development: new evidence from a large randomized trial. Archives of general psychiatry 2008; 65: 578. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Reilly JJ, Armstrong J, Dorosty AR, et al. Early life risk factors for obesity in childhood: cohort study. Bmj 2005; 330: 1357. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Lawrence RM, Pane CA. Human breast milk: current concepts of immunology and infectious diseases. Current problems in pediatric and adolescent health care 2007; 37: 7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Chaturvedi P, Warren CD, Altaye M, et al. Fucosylated human milk oligosaccharides vary between individuals and over the course of lactation. Glycobiology 2001; 11: 365-372. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Gabrielli O, Zampini L, Galeazzi T, et al. Preterm milk oligosaccharides during the first month of lactation. Pediatrics 2011; 128: e1520-e1531. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Bode L. Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama. Glycobiology 2012; 22: 1147-1162. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Boehm G, Stahl B, Mattila-Sandholm T, et al. Oligosaccharides. Functional dairy products 2003: 203-243. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Erney R, Hilty M, Pickering L, et al. Human Milk Oligosaccharides. Bioactive Components of Human Milk: Springer, 2001: 285-297. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Thurl S, Munzert M, Henker J, et al. Variation of human milk oligosaccharides in relation to milk groups and lactational periods. British Journal of Nutrition 2010; 104: 1261. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Jeurink P, Van Bergenhenegouwen J, Jimenez E, et al. Human milk: a source of more life than we imagine. Beneficial microbes 2013; 4: 17-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Kunz C, Rudloff S, Baier W, et al. Oligosaccharides in human milk: structural, functional, and metabolic aspects. Annual review of nutrition 2000; 20: 699-722. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Wu S, Tao N, German JB, et al. Development of an annotated library of neutral human milk oligosaccharides. Journal of proteome research 2010; 9: 4138-4151. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Wu S, Grimm R, German JB, et al. Annotation and structural analysis of sialylated human milk oligosaccharides. Journal of proteome research 2011; 10: 856-868. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Bunešová V, Vlková E, Rada V, et al. Growth of infant fecal bacteria on commercial prebiotics. Folia Microbiologica 2012; 57: 273-275. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Asakuma S, Hatakeyama E, Urashima T, et al. Physiology of consumption of human milk oligosaccharides by infant gut-associated bifidobacteria. Journal of Biological Chemistry 2011; 286: 34583-34592. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Hong P, Ninonuevo MR, Lee B, et al. Human milk oligosaccharides reduce HIV-1-gp120 binding to dendritic cell-specific ICAM3-grabbing non-integrin (DC-SIGN). British Journal of Nutrition 2009; 101: 482-486. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Musilova S, Rada V, Vlkova E, et al. Beneficial effects of human milk oligosaccharides on gut microbiota. Beneficial microbes 2014; 5: 273-283. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Lin A, Autran C, Espanola S, et al. Human milk oligosaccharides protect bladder epithelial cells against uropathogenic E. coli and Streptococcus agalactiae infections (38.5). The FASEB Journal 2014; 28: 38-35. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Eiwegger T, Stahl B, Haidl P, et al. Prebiotic oligosaccharides: in vitro evidence for gastrointestinal epithelial transfer and immunomodulatory properties. Pediatric Allergy and Immunology 2010; 21: 1179-1188. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.