Pediatr. praxi 2018; 19(5): 262-266 | DOI: 10.36290/ped.2018.052

Tuky v kojenecké výživě

prof. MUDr. Jiří Nevoral, CSc.
Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha

Lipidy ve stravě kojenců mají klíčovou roli nejen k naplnění jejich energetické potřeby, ale mají také řadu metabolických a fyziologických funkcí, které jsou velmi důležité pro jejich růst, vývoj a zdraví. Tuky jsou nejdůležitější součástí mateřského mléka jako zdroj energie a ovlivňují vývoj centrálního nervového systému. Složení lipidů v mateřském mléce je částečně ovlivňováno stravou matky. Hlavní rozdíly mezi lipidy v mateřském mléku a v kojeneckých formulích se týkají nasycených tuků, vícenenasycených tuků, cholesterolu a komplexních lipidů. Kvalita lipidů, které kojenci získávají ze stravy, by měla být zlepšena na základě uplatnění nových vědeckých poznatků ve stravě matek a v optimální směsi lipidů v kojeneckých formulích.

Klíčová slova: kojenecká mléka, mateřské mléko, komplexní tuky, cholesterol, mastné kyseliny

Lipids in infats food

Dietary lipids are key for infants to not only meet their high energy needs but also fulfill numerous metabolic and physiologicalfunctions critical for their growth, development, and health. Fats are the most important composition of breast milk, supplyingenergy and helping the development of the central nervous system. The lipid composition of breast milk is partly affected by themother’s diet. The major differences between breast fat and formulae concern saturated fats, polyunsaturated fats, cholesterol,and complex lipids. The quality of the lipid supply to infants should be improved by translating the results of current researchinto mother’s diets and into the design of optimized fat blends in formulae.

Keywords: infant formula, breast milk, complex lipids, cholesterol, fatty acids

Zveřejněno: 25. říjen 2018  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Nevoral J. Tuky v kojenecké výživě. Pediatr. praxi. 2018;19(5):262-266. doi: 10.36290/ped.2018.052.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Koletzko B, Agostoni C, Bergmann R, et al. Physiological aspects of human milk lipids and implications for infant feeding: a workshop report. Acta Paediatr 2011; 100: 1405-1415. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Krohn K, Demmelmair H, Koletzko B. Macronutrient requirements for growth: fats and fatty acids. In: Duggan C, Watkins JB, Walker WA, eds. Nutrition in Pediatrics: Basic Science, Clinical, Applications. Toronto: BC Decker; 2008.
  3. Flatt JP. Use and storage of carbohydrate and fat. Am J Clin Nutr 1995;61 (4 suppl): 952S-9S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Gale C, Logan KM, Santhakumaran S, et al. Effect of breastfeeding compared with formula feeding on infant body composition: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2012; 95: 656-69. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Weng SF, Redsell SA, Swift JA, et al. Systematic review and metaanalyses of risk factors for childhood overweight identifiable during infancy. Arch Dis Child 2012; 97: 1019-1026. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Lehner F, Demmelmair H, Roschinger W, et al. Metabolic effects of intravenous LCT or MCT/LCT lipid emulsions in preterm infants. J Lipid Res 2006; 47: 404-411. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Goulet O, Olieman J, Ksiazyk J, et al. Neonatal short bowel syndrome as a model of intestinal failure: physiological background for enteral feeding. Clin Nutr 2013; 32: 162-171. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Carnielli VP, Luijendijk IH, van Beek RH, et al. Effect of dietary triacylglycerol fatty acid positional distribution on plasma lipid classes and their fatty acid composition in preterm infants. Am J Clin Nutr 1995; 62: 776-781. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Makrides M, Nenmann MA, Gibson RA. Effect of maternal docosahexaenoic acid (DHA).
  10. Suppplementation on breast milk composition. Eur. J. Clin. Nutr. 1996, 50, 352-357.
  11. Koletzko B, Bhutta ZA, Cai W, et al. Compositional requirements of follow-up formula for use in infancy: recommendations of an international expert group coordinated by the Early Nutrition Academy. Ann Nutr Metab 2013; 62: 44-54. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. EFSA NDA Panel. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014; 12: 3760. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Bernard JY, De Agostini M, Forhan A, et al. The dietary n6:n3 fatty acid ratio during pregnancy is inversely associated with child neurodevelopment in the EDEN mother-child cohort. J Nutr 2013; 143: 1481-1488. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Makrides M, Neumann MA, Byard RW, et al. Fatty acid composition of brain, retina, and erythrocytes in breast- and formula-fed infants. Am J Clin Nutr 1994; 60: 189-194. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Standl M, Sausenthaler S, Lattka E, et al. FADS gene cluster modulates.
  16. The effect of breastfeeding on asthma. Results from the GINIplus and LISAplus studies. Allergy 2012; 67: 83-90.
  17. Steer CD, Davey Smith G, Emmett PM, et al. FADS2 polymorphisms modify the effect of breastfeeding on child IQ. PLoS One 2010; 5: e11570. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. EFSA NDA Panel. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014; 12: 3760. Přejít k původnímu zdroji...
  19. FAO. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. FAO Food Nutr Pap 2008; 91: 63-76.
  20. Koletzko B, Boey C, Campoy C, et al. Current information and Asian perspectives on long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation, and infancy: systematic review and practice recommendations from an early nutrition academy workshop. Ann Nutr Metab 2014; 65: 49-80. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Owen CG, Whincup PH, Kaye SJ, et al. Does initial breastfeeding lead to lower blood cholesterol in adult life? A quantitative review of the evidence. Am J Clin Nutr 2008; 88: 305-314. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Rich-Edwards JW, Stampfer MJ, Manson JE, et al. Breastfeeding during infancy and the risk of cardiovascular disease in adulthood. Epidemiology 2004; 15: 550-556. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Tanaka K, Hosozawa M, Kudo N, et al. The pilot study: sphingomyelin-fortified milk has a positive association with the neurobehavioural development of very low birth weight infants during infancy, randomized control trial. Brain Dev 2013; 35: 45-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Delplanque B, Gibson R, Koletzko B, et al. Lipid Quality in Infant Nutrition: Current Knowledge and Future Opportunities. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Jul;61(1): 8-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.