Pediatr. praxi. 2022;23(4):267-268 | DOI: 10.36290/ped.2023.004

Výživa kojenců s potravinovou alergií

MUDr. Vendula Látalová
Dětská klinika FN a Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Potravinová alergie stojí na počátku atopického pochodu a v kojeneckém věku se vyskytuje především ve formě alergie na bílkovinu kravského mléka. Projevy tohoto alergického onemocnění mohou být multiorgánové a často těžko odlišitelné od jiných "funkčních" obtíží typických pro tento věk. Základem správného diagnosticko-terapeutického postupu je posouzení předpokládaného imunologického mechanismu (IgE × non-IgE), správně zvolená eliminační dieta s následnou reexpozicí k potvrzení diagnózy a důsledné antropometrické sledování dětí s dietními restrikcemi.

Klíčová slova: potravinová alergie u kojenců, alergie na bílkovinu kravského mléka.

Nutrition in infants with food allergy

Food allergy is at the onset of the atopic march and, in infancy, it primarily occurs in the form of cow's milk protein allergy. This allergic condition may have multiple organ manifestations which are often difficult to distinguish from other "functional" difficulties typical for this age. Assessment of the presumed immunological mechanism (IgE vs. non-IgE), properly chosen elimination diet with subsequent re-exposure to confirm the diagnosis, and close anthropometric monitoring of children with dietary restrictions are essential in the diagnostic-therapeutic process.

Keywords: food allergy in infancy, cow's milk protein allergy.

Přijato: 17. srpen 2022; Zveřejněno: 28. září 2022  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Látalová V. Výživa kojenců s potravinovou alergií. Pediatr. praxi. 2022;23(4):267-268. doi: 10.36290/ped.2023.004.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Fuchs M, et al. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta a. s.; 2016.
  2. Nwaru BI, et al. The epidemiology of food allergy in Europe: A systematic review and meta-analysis. Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology. Jan. 2014;69(1):62-75. doi: 10.1111/all.12305. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Martin PE, et al. Which infants with eczema are at risk of food allergy? Results from a population-based cohort. Clin. Exp. Allergy. Jan. 2015;45(1):255-264. doi: 10.1111/cea.12406. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Lack G. Update on risk factors for food allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology. May 01. 2012;29(5):1187-1197. doi: 10.1016/j.jaci.2012.02.036. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Fox A, et al. An update to the Milk Allergy in Primary Care guideline. Clin. Transl. Allergy. Dec. 2019;9(1):40. doi: 10.1186/s13601-019-0281-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Meyer R, Groetch M, Venter C. When Should Infants with Cow's Milk Protein Allergy Use an Amino Acid Formula? A Practical Guide. J. Allergy Clin. Immunol. Pract. Mar. 2018;6(2):383-399. doi: 10.1016/j.jaip.2017.09.003. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Vandenplas Y, et al. Current Guidelines and Future Strategies for the Management of Cow's Milk Allergy. J. Asthma Allergy. 2021;14:1244-1256. doi: 10.2147/JAA.S276992. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Silva de D, et al. Preventing food allergy in infancy and childhood: systematic review of randomised controlled trials. Pediatr. Allergy Immunol. May 2020. doi: 10.1111/pai.13273. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Abrams EM, Sicherer SH. Cow's milk allergy prevention. Ann. Allergy. Asthma Immunol. Jul 2021;127(1):36-41. doi: 10.1016/J.ANAI.2021.01.007. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Host A, Halken S. Cow's Milk Allergy: Where have we Come from and where are we Going? Endocrine' Metab. Immune Disord. Targets. Mar. 2014;14(1):2-8. doi: 10.2174/1871530314666140121142900. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.