Pediatr. praxi. 2023;24(2):137-140

Možný léčebný účinek fermentovaných potravin

prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D.1, MUDr. Denis Dvořák1, MUDr. Jitka Pallerová2
1 Dětská klinika, FN a UP Olomouc
2 lékař, Olomouc

Nezdravý životní způsob moderního člověka a negativní vlivy prostředí vedou k narušení rovnováhy střevní mikrobioty a nárůstu chronických neinfekčních (nepřenosných) onemocnění a zvýšené aktivity chronického zánětu v těle a zvýšenému riziku metabolického syndromu, diabetu, obezity, nádorů, autoimunitních onemocnění atd. Jednou z možností, jak podpořit variabilitu a růst mikrobioty, je zvýšený podíl fermentovaných potravin ve stravě, které tak obnovují "zdravou" rovnováhu bakterií ve střevě a snižují aktivitu zánětlivé odpovědi.

Klíčová slova: fermentované potraviny, kvašení, covid-19, zánět.

The possible therapeutic effect of fermented foods

The unhealthy lifestyle of modern man and the negative effects of the environment lead to the disturbance of the balance of the intestinal microbiota and an increase in chronic non-infectious (non-communicable) diseases and increased activity of chronic inflammation in the body and an increased risk of metabolic syndrome, diabetes, obesity, tumors, autoimmune diseases, etc. One of the possibilities to support the variability and growth of the microbiota is to increased proportion of fermented foods in diet, which restore the "healthy" balance of bacteria in the intestine and reduce the activity of the inflammatory response.

Keywords: fermented foods, fermentation, covid-19, inflammation.

Zveřejněno: 5. duben 2023  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kopřiva F, Dvořák D, Pallerová J. Možný léčebný účinek fermentovaných potravin. Pediatr. praxi. 2023;24(2):137-140.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, et al. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status. Cell. 2021;184:4137-4153 doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Mathur H, Beresford TP, Cotter PD. Health Benefits of Lactic Acid Bacteria (LAB) Fermentates. Nutrients. 2020;12:1679-1695. doi: 10.3390/nu12061679. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Iddir M, Brito A, Dingeo G, et al. Strengthening the immune system and reducing inflammation and oxidative stress through diet and nutrition: considerations during the COVID-19 crisis. Nutrients. 2020;12:15-62. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Bultas J. Osa renin-angiotenzin-aldosteron - půl století od objasnění funkce a stále nová překvapení. Remedia. 2008;2:120-129.
  5. Pall ML, Levine S. Nrf2, a master regulator of detoxification and also antioxidant, anti-inflammatory and other cytoprotective mechanisms, is raised by health promoting factors. Sheng Li Xue Bao. 2015;67:1-18. Přejít na PubMed...
  6. Esgalhado M, Stenvinkel P, Mafra D. Nonpharmacologic Strategies to Modulate Nuclear Factor Erythroid 2-related Factor 2 Pathway in Chronic Kidney Disease. Journal of Renal Nutrition. 2017;27:282-291. doi: 10.1053/j.jrn.2017.01.022. Epub 2017 Mar 24. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Bousquet J, Anto JM, Czarlewski W, Haahtela T, et al. Cabbage and fermented vegetables: From death rate heterogeneity in countries to candidates for mitigation strategies of severe COVID-19. Allergy. 2021;76:735-750. Přejít k původnímu zdroji...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.